Mit liv med LEGO

BEGYNDELSEN

Det startede i 1954, hvor jeg fik mine første LEGO klodser. Jeg have fået en ferieplads i et program, der blev kaldt ”Københavnerbørn på landet”, som gik ud på at arbejderbørn fra stenbroen skulle ud på landet og have frisk luft og sul på kroppen, så jeg tilbragte sommerferien på en gård i Bastrup Mark pr. Vamdrup, og mine værter – Christian og Ingrid Madsen – var i familie med en legetøjshandler i Give. Under et besøg hos ham så jeg for første gang en æske med de nye klodser af plastik og blev senere den søndag – under en rundvisning i forretningen - den lykkelige ejer af en æske LEGO Mursten. Indtil da var mit bedste legetøj Meccano og Tekno, men det blev lagt til side da jeg kom tilbage til København og fandt ud af, at den lokale legetøjsforretning i Holtegade på Nørrebro havde fået de nye klodser hjem. De lå sirligt arrangerede i en kasse á la sættekasse, inddelt efter farve og størrelse. Man købte dem stykvis, og prisen var høj efter datidens målestok. Som jeg husker det, var det i omegnen af 6 øre for en 1 x 2 klods og 9 øre for en 2 x 2 klods. Det var mange penge for en 10-årig dreng fra et arbejderhjem. Til alt held havde jeg en plads som morgenbud i et ismejeri, hvor jeg løb ud med mælk og brød inden jeg skulle i skole. Det indbragte den fyrstelige sum af 2 kroner om dagen. Så det blev til nogle klodser i den efterfølgende tid. Dog ikke i nærheden af hvad jeg senere skulle komme i besiddelse af…

FØRSTE "DARK AGE"

Hvornår jeg gik ind i min første ”dark age” har jeg glemt, men også dengang havde drenge andre interesser såsom skak, håndbold, vægtløftning, rundbold, boksning, fodbold, brydning og cykelløb. Golf, tennis og sejlsport var ikke lige på dagsordenen på det mørke Nørrebro. Og det der med piger var kun på forsøgsstadiet…

Så klodserne blev gemt væk, og interessen genopstod først da jeg fik børn (1966, 1969 og 1973), men så skete der sandelig også noget.

LEGORANERNE

Som familiefar mente jeg, at det var min vigtigste opgave at sørge for at mine børn fik kvalitetslegetøj, som vi i fællesskab kunne samles om. Og så var det også en afveksling fra jobbet som ”rekrutdræber” i Vordingborg og senere Farum og Skive… Der gik ikke en uge uden at vi købte en æske LEGO klodser. Samlingen voksede hurtigt, og da hele familien flyttede til Færøerne i 1978, havde vi ifølge flyttefolkene Danmarks største private samling af LEGO klodser – bortset fra Kirk familien.

Men nok er som bekendt ikke nok! Allerede i 1975 havde vi startet en korrespondance med LEGO Danmark A/S – under pseudonymet ”Legoranerne” – hvor vi kom med forslag til nye elementer og fra tid til anden modtog nye sæt, som ingen andre havde. Vi var så bidt af LEGO-virussen, at da vi holdt afskedsfest for familie og venner inden afrejsen til Færøerne, ønskede vi alle 5 kun LEGO. Intet andet. Så begrebet ”klodstosser” fandtes også dengang.

Hjemme i Hvidovre efter 4 dejlige år på Færøerne fortsatte udskejelserne. For mig var det ”last call” inden de to yngste gik ind i puberteten. Technic og minifigs var kommet på banen, for ikke at nævne ”Yellow Castle” fra 1978, som stadig er min all-time favorit. Så vi førte vores LEGO passion op på et højere plan. Dagligstuen på 28 m2 blev ryddet i ugen mellem jul og nytår og overtaget af forskellige temaer de følgende år. Toge kørte rundt med slik og kager mellem et snurrende pariserhjul og arbejdende fabrikker, hvor samlebånd og elevatorer knoklede på livet løs.

ANDEN "DARK AGE"

Men ak, intet varer som bekendt evigt, og jeg måtte snart se min rolle som inspirator, mentor og midtpunkt overtaget af spejderledere og fodboldtrænere. Så det blev mørkt igen, og da jeg på det tidspunkt var i fuld gang med en karriere i Forsvaret med uddannelser i ind- og udland og udsendelser for FN og NATO, så var det ikke ligefrem leg med LEGO klodser, der stod øverst på dagsordenen. Fred være med det. Det gode kommer til den, der venter.

GENOPSTANDELSEN

Og sandelig om ikke mine børn forplantede sig. Miraklet var sket og min foreløbig sidste dark age var ved at rinde ud. Nu kunne bedstefar (morfar og farfar) atter udfolde sig og påvirke en ny generation i den rigtige retning. Det var jo ikke så ringe endda, selvom de intetanende børnebørn på det tidspunkt ikke kunne vide, hvad der ventede dem. Men det fandt de så hurtigt ud af, idet en systematisk tæppebombning med LEGO sæt og byggeoplevelser i Kundby har været normen lige siden.

På et tidspunkt blev jeg så bekendt med at der eksisterede en forening for voksne LEGO entusiaster – Byggepladen – og i de efterfølgende år har mit liv med LEGO klodserne fået en ny dimension. Nu er det ikke bare LEGO leg sammen med børn og børnebørn, men sammen med ”resten af verden”, og udnævnelsen til LEGO Ambassadør og alt det, der har fulgt med af oplevelser, har været den foreløbige kulmination på mit liv med LEGO.

Med udgangen af oktober 2015 stoppede jeg som LEGO ambassadør for Byggepladen, idet jeg havde "besat" stillingen i 6 år og 4 måneder, og så passede det med at at jeg ville søge andre græsgange. Fra januar 2015 er jeg i stedet blevet medlem af den svenske LEGO entusiast forening SWEBRICK og tillige blevet ambassadør for den europæiske LEGO entusiast forening - EuroLUG. LUG er den internationale forkortelse for LEGO User Group, og titlen LEGO Ambassadør er blevet erstattet af LUG Ambassadør.

FREMTIDEN

Men hvad så nu? Joh, jeg har da forhåbentlig mange år som aktiv LEGO bygger foran mig. Men det bliver lidt anderledes. Børnebørnene er allerede begyndt at flakke i blikket, når jeg spørger om vi skal bygge. Så jeg må nok endnu engang se i øjnene, at min rolle som inspirator, mentor og midtpunkt bliver overtaget af andre, men denne gang ikke kun af fodboldtrænere men også Nintendo Wii, World of Warcraft og PlayStation 3. Men lad gå, jeg har jo stadig LEGO klodserne, og har valgt at gå hele vejen, dvs. mit liv med LEGO slutter ikke førend det slutter! Ikke flere dark ages til mig inden den ultimative. Jeg sadler dog nok lidt om. I stedet for at bygge 20-30 MOCs om året kunne jeg tænke mig, at det ”kun” blev til en eller to. Til gengæld vil jeg så forsøge at hæve overliggeren – og så må fremtiden vise, hvad det kan føre til.

Leg godt.